-

Anna Falisz - dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.   Laureatka Stypendium Rektora. Uczestniczka wielu szkoleń, konferencji, 

AnnaFaliszwarsztatów dietetycznych. Ekspert żywieniowy w programach telewizyjnych i radiowych. Od dziecka wiedziała, że chce być ,,lekarzem od żywienia" - stąd jej bardzo naukowe podejście do zawodu. Uważa, że dietetyk to osoba, która zna mechanizmy wielu jednostek chorobowych, sposoby ich prewencji i leczenia. Na co dzień zajmuję się pracą z pacjentami, którzy mają wiele trudnych jednostek chorobowych, a nierzadko do tego skrajną otyłość. Na podstawie wiedzy wyniesionej ze studiów, badań naukowych, konferencji i literatury specjalistycznej, wdraża u nich zaawansowane programy żywieniowe ukierunkowane nie tylko na trwałą redukcjęvmasy ciała, ale także na łagodzenie przebiegu choroby podstawowej.

 

Do niedawna osoba dietetyka była kojarzona wyłącznie z odchudzaniem. Dziś dietetyka to dynamicznie rozwijająca się nauka medyczna, która zna odpowiedzi na większość chorób XXI wieku. Istnieje wiele jednostek chorobowych, w których dieta jest podstawą skutecznego leczenia. Nie istnieje skuteczne leczenie wielu chorób takich jak: dna moczanowa, hipercholesterolemia,  czy cukrzyca bez odpowiedniej diety, a najnowsze badania dochodzące do nas zza granicy rozszerzają tę listę również do chorób pozornie niezwiązanych z żywieniem, takich jak autyzm, łuszczyca, choroba Parkinsona, depresje, choroby układu moczowego, czy niepłodność. Sama otyłość koreluje również z wieloma powikłaniami i jest uznawana za ogólnoustrojową chorobę metaboliczną, której leczenie obejmuje znacznie więcej niż reżim kaloryczny. Każda operacja odbywa się po odpowiednim przygotowaniu żywieniowym pacjenta, a większość pacjentów, którzy przebyli operację stosują specjalistyczną dietę. W tym wszystkim uczestniczy dietetyk kliniczny, czyli dyplomowany specjalista żywieniowy z uprawnieniami do leczenia żywieniowych chorób.

 

Zakres usług:

- programy odchudzające w otyłości, w tym otyłości olbrzymiej i dziecięcej

- redukcja masy ciała osób aktywnych fizycznie

- prowadzenie dietetyczne kobiet ciężarnych i karmiących

 

Programy żywieniowe dla osób ze stwierdzonymi jednostkami chorobowymi:

- układu krążęnia ( hipercholesterolemia, miażdżyca)

- schorzenia metaboliczne ( cukrzyca typu I i II, dna moczanowa, zespół metaboliczny, PCOS i inne)

- tarczycy (nadczynność, niedoczynność, Hashimoto)

- alergie i nietolerancje żywieniowe

- choroby autoimmunologiczne (łuszczyca, RZS, Hashimoto, AZS)

- niepłodność

- zaburzenia trawienia o różnym podłożu, stanach zapalnych jelit, IBS, Chorobie Crohna, czy Wrzodziejącym Zapaleniu Jelita Grubego

- choroby nowotworowe

- przerost drożdżaków z rodzaju Candida

 

Prosimy o odpowiednie przygotowanie się do pierwszej wizyty:

- nie spożywanie żadnych płynów i posiłków na 3h przed planowaną wizytą

- przygotowanie dzienniczka żywieniowego ( zapis wszystkich produktów i napojów spożytych na 3-4 dni przed wizytą)

- przygotowanie odpowiednich badań laboratoryjnych ( jeśli cierpisz na chorobę przewklekłą, zabierz dokumentację medyczną na wizytę, natomiast każdego z pacjentów prosimy o wykonanie podstawowych badań (lipidogramu, glukozy, TSH oraz prób wątrobowych)

- spisanie spożywanych na co dzień lekarstw

Pierwsza wizyta trwa około 40 minut. Po pierwszej wizycie zostanie ustalony jadłospis, zawierający kompletny  plan posiłkówo oraz niezbędne wskazówki dietetyczne. Szczegóły diety (ilość posiłków, godziny, produkty) są ustalane bezpośrednio z dietetykiem. Jadłospis jest przesyłany drogą e-mailową w ciągu 7 dni od wizyty, możliwy jest też odbiór osobisty w Poradni.

 

- - - - - - - - -